Hayatta Fark Edilmeye Çalışma Çabaları

Hayatta Fark Edilmeye Çalışma Çabaları

O kadar insanın arasında fark edilmezsin. Fark edilmek için diğer insanlardan farklı şeyler yapman da yetmeyebilir, onların dikkatini çekecek bir şey yapman gerek. Eğer sen hariç diğer insanlar aynı ise insanlığın ifrat veya tefrit noktasına ulaşman, diğer insanlar tarafından fark edilmene yeterli olacaktır. Dikkat çekmek için farklı yollar da var elbette, bu yolların birini de sen keşfedebilirsin mesela. Fakat şöyle de bir şey var ki insan bunu neden ister? Diğer insanların gözlerini, ilgilerini neden kendine çekmek isteyebilir? Diğer insanlar benim kim olduğumu bilsin, benden bahsetsinler, beni takdir etsinler, bana imrensinler, benim yerimde olmak istesinler ve benler böyle devam eder.
 İnsan büyüüüük olmak istiyor. Bunu da diğerlerinden sıyrılmaya çalışarak yapmaya çalışıyor. Peki insanın büyük olma isteği nereden geliyor olabilir? Normalde insan çok aciz ve zayıf bir yaratıktır. Dünyada ki tüm canlıların fiziksel veya yeteneksel bir özelliği var. İnsanın özelliği düşünme yeteneği. Bu özellik çok geniş manalara yayılabiliyor. Yani bir şeyi almak için uzanmalıysanız altınıza tabure, merdiven koyarsınız. Fakat  daha geniş daire olan görme, uzaklarda gördüğünüzü almak için daha çok çabalayacaksınızdır ve uzakta olan genelde elinle ulaşabileceğinden daha üstündür. İnsanın da düşünme yeteneği uzakları hedeflemektedir. “Tüm insanlardan daha üstün bir yönüm olduğunu gösterebilirsem ünlü, havalı ve zengin olurum ve bunlar olursa çok mutlu olurum” ve ya insan diğer insanlardan farklı olduğunu göstermeyi bir şeyleri çok iyi başardığını gösterebilmek için de yapabilir. Böylece diğer insanlardan farklı olacaktır bir nevi seçilmiş kişi olacaktır.

Yukarıda söylenenler sizin de göreceğiniz gibi ego tatmini içindir. Peki egoyu doyuma ulaştırma mümkün mü? Bunun cevabına hayır yanıtı verilebilir çünkü ego zahmetsiz büyük rahmetler istemektedir ve bu durum da bu dünyada mümkün değildir. Yani ego aslında şiddetle cenneti istemekte fakat sabredememektedir. Ego diğer insanlardan farklı olduğunu gösterince, kendini yüceltince diğer insanları yüksekten izleyecektir. Diğer insanların yaptıkları kendine bir oyun gibi gelecektir ve burada oyunu oynayanın kendisinin olduğunu düşünecektir. Sonrasında kudretini yaratıcısının kudretiyle karşılaştırmaya, benzetmeye başlayabilir. Lakin bu durumun ona yaratıcısı tarafından verilmiş bir nimet olduğu idrakinde olursa bu nimetini diğer dünyası için daha büyük bir nimete dönüştürebilir egosunun güç hissini diğer insanların hizmetinde dahi kullanabilir. Böyle olunca ultra bir nimet olabilir fakat egonun zevklerine sınır çizildiği için hoşlanmayabilir ve verilen ödülün hemen verilmemesi ayağınızı kaydırması için bir yol olarak kullanabilir. Kişiliğiniz ne kadar güçlü olursa, kendinizi frenleme gücünüz ne kadar fazlaysa zirvede ayağınızın kaymadan durabilmeniz için o kadar iyidir. Zira yüksekten düşenin hali hiç iyi olmayabilir. 

2 yorum:

  1. Merhabalar, Blog deposundan gördüm yazınız ilgimi çekti okudum. Çokta beğendim. Bu yüzden ben de birşeyler söylemek istedim. Bir insan neden fark edilmek ister? sorusunu zaten sormuşsunuz çok ta yerinde bir soru. Sadece egosunu tatmin etmek isteyen biri fark edilmeyi ister. Öte yandan yaptığı işlerde başarılı ve son derece mütevazi bir kişilik fark edilmeyi istememiş olsa da fark edilir. Bu yüzden yaptığımız ya da yapacagımız şeylerde önemli olan sadece amaçtır. Eğer güzel amaçlar taşıyorsa yaptığımız işler, ya da bir karşılık için yapılmıyorsa, o zaman güzel bir amaç uğruna yapmış oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsunuz. Fark edilmek için değil,içten gelerek yapılan davranışlar daha güzel ve gerçekçi olur

      Sil

yazı hakkında ne düşünüyorsun, paylaş bizimle.